Bakan Avcı, gazetecilerin sorularını cevapladı  
Bakan Avcı, gazetecilerin sorularını cevapladı

Bakan Avcı, gazetecilerin sorularını cevapladı

Bakan Avcı: “Yurtdışındaki bütün eğitim veren kurumların eğitim amaçlarına uygun davranacakları bir yapıya kavuşturulmaları için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz, yapacağız”

Bakan Avcı, gazetecilerin sorularını cevapladı

 Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu’nun açılışının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.


Öğretmen atamaları

Öğretmen atamalarına ilişkin kontenjanların belirlendiğinin hatırlatılması ve konuya ilişkin düşüncelerinin sorulması üzerine Bakan Avcı, şunları söyledi: 

“Bugün internet sitemizden açıklandı zaten, bunlar nasıl belirleniyor? İhtiyaçlara bakıyoruz Türkiye genelinde hangi branştan ne kadar açığımız var, hangi illerde o branşlarda en çok açık var, onlara bakıyoruz ve ona göre dengeli bir biçimde branşlar arasında elimizdeki kadroları dağıtmaya çalışıyoruz. Bu yıl biliyorsunuz Resmi Gazetede bugün yayınlanan yönetmelikte yaptığımız değişiklikle yaş sınırı şartını da kaldırdık, daha önce kırk yaşın altında olma koşulu vardı müracaat edebilmek için, şimdi yönetmelikte yaptığımız bir değişiklikle o koşulu da kaldırdık, kırk yaş şartı yok. Buna niye ihtiyaç duyduk? Özellikle 28 Şubat döneminde KPSS sınavını kazandıkları halde veya atanma hakkı kazandıkları halde veya müracaat ettikleri halde o günün koşullarında bu hakları ellerinden alınan öğretmen adayları da bu atama döneminde bundan yararlanabilsinler, eğer koşulları tutuyorsa şartları tutuyorsa onlar da müracaat edebilsinler diye o yönetmelik maddesini de kaldırdık.”

 

Yurt dışındaki okullar

Bir başka gazetecinin yurt dışındaki okullara yönelik çalışmalara ilişkin sorusu üzerine Bakan Avcı, konuyla ilgili bu hafta Bakanlar Kurulu’na sunum yaptığını hatırlattı.

Bakan Avcı, şöyle devam etti: “160 ülkede faaliyetlerini yürüten bir takım kurumlardan kurslardan söz ediyoruz. Dolayısıyla her birinin kendine göre özel şartları vardır, kuruluş koşulları vardır, bunların çok büyük bir bölümü özellikle son 10-12 yılda AK Parti Hükümetlerinin de himayesinde gelişmiş kurumlardır. Dolayısıyla şimdi en son Sayın Cumhurbaşkanının Afrika ziyaretinde olduğu gibi ülkelerin yetkilileri bu konularda bizden tekrar tezkiye talebinde bulundukları zaman kendilerine Millî Eğitim Bakanlığımızın veya sivil toplum kuruluşlarımızın bu hizmetleri layıkıyla yerine getirebileceğini bunun için hazırlıklarımızın tamam olduğunu söylüyoruz, Sayın Cumhurbaşkanı da orada ifade ettiler zaten. Bu hazırlıklarımız tamamlandıktan sonra bunun bir sivil yapılanma içerisinde tabi devletin de himayesinde Millî Eğitim Bakanlığının, Dışişleri Bakanlığının, Kültür ve Turizm Bakanlığının yani hükümetin himayesinde ama sivil bir girişim olarak bu hizmetler sürdürülür, yeni okullar açılır. Bizim zaten yurt dışında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı elçilikler bünyesinde faaliyet gösteren 66 okulumuz var, ilk, orta, lise türünde. Onları da içine alacak şekilde yurtdışındaki bütün eğitim veren kurumların eğitim amaçlarına uygun davranacakları bir yapıya kavuşturulmaları için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz, yapacağız.”

Bakan Avcı, bir gazetecinin Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı yurt dışındaki okulların sayısının arttırılıp arttırılmayacağına ilişkin bir soruyu ise, şöyle yanıtladı: “Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olan, bugüne kadar elçilikler bünyesinde faaliyet gösteren okulların da sayısı artacak. Çünkü pek çok ülkede biliyorsunuz yeni büyükelçilikler açtık, pekçok ülkede özellikle Afrika açılımı nedeniyle Afrika’da çalışan Türk vatandaşlarının da sayısında artışlar oldu. Tabi sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına değil talep eden herkese nitelikli eğitim vermek üzere bu düzenlemeyi yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulunda nihai şeklini verir size de daha ayrıntılı açıklama yaparız.”

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.