BAKAN ÖZER, GÜNEY AFRİKA ULUSAL MİRAS GÜNÜ RESEPSİYONUNA KATILDI  
BAKAN ÖZER, GÜNEY AFRİKA ULUSAL MİRAS GÜNÜ RESEPSİYONUNA KATILDI

BAKAN ÖZER, GÜNEY AFRİKA ULUSAL MİRAS GÜNÜ RESEPSİYONUNA KATILDI

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Ulusal Miras Günü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katıldı.   

Güney Afrika'nın Ankara Büyükelçisi H.E. Bertha Dipuo-Duba'nın ev sahipliğinde, Güney Afrika'nın kültürel farklılıklarının ve birlikteliğinin kutlandığı "Ulusal Miras Günü" dolayısıyla resepsiyon verildi. 
 
Güney Afrika Büyükelçiliğinin davetlisi olarak resepsiyona katılan Bakan Özer, burada yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyeti adına Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Ulusal Miras Günü'nün 28. yıl dönümü vesilesiyle verdiği resepsiyona katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
 
Bu yıl, her ikisi de ayrılmaz bir bütün teşkil eden Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ve Kültürel Miras Günü'nü bir arada kutlandığını dile getiren Özer,  "Nelson Mandela ve Afrika Ulusal Konseyi liderliğinde Güney Afrika halkının Apartheid'ı yıkmak üzere gösterdiği mücadele ve kararlılık tarihe izini bırakmıştır. Özgürlük, eşitlik, demokrasi ve ayrımcılığın her türünün reddi gibi, Güney Afrika halkının mücadelesinde müdafaa ettiği değerler, daha iyi bir dünya için kılavuz görevi gören evrensel değerler hâline gelmiştir." dedi. 
 
Güney Afrika'nın bağımsızlığı ve demokrasisinin tüm ülkeler için bir ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Özer, şunları söyledi: "Güney Afrika örneğini daha değerli ve daha örnek kılan husus, verilen uzun ve çetin mücadelenin ulusun zengin ve farklılıklar içeren kültürel mirasını kucaklamaya mani olmamasıdır. Bu çerçevede, Güney Afrika ve Türkiye'nin birbirini tamamlayan iki ülke olduğu ve bu hususun dost ülkelerimiz arasında yakın bir iş birliğinin zeminini teşkil ettiğine inanıyorum. Bu bağlamda, Güney Afrika Cumhuriyeti'ni Afrika'da ve ötesinde kilit bir ortak olarak görüyoruz."
 
Geçtiğimiz 20 yılda, Türkiye ve Afrika'nın karşılıklı saygı temelinde çok boyutlu bir iş birliği modeli geliştirdiğini dile getiren Özer, "Geçtiğimiz yıl Aralık ayında İstanbul'da Sayın Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde düzenlenen III. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi, Afrika'yla ilişkilerimizin ulaştığı stratejik seviyeyi ortaya koymuştur. Böylece ülkemizin Afrika politikası artık olgunlaşmış ve yeni döneme girmiştir. 2002 yılında Afrika'da sadece 12 Büyükelçiliğimiz mevcutken bugün 44 Büyükelçiliğimiz bulunmaktadır. Bu sayıyı önümüzdeki dönemde 49'a çıkarmayı hedefliyoruz. Ankara'daki Afrika ülkeleri Büyükelçiliklerinin sayısı da 2008'de 10 iken 2022 itibarıyla 38'e ulaşmıştır. Kıtayla ticaret hacmimiz, 2003 yılında 5,4 milyar dolar seviyesindeyken bugün 34,5 milyar doları bulmuştur." diye konuştu.
 
Türkiye'nin Afrika'da yüklendiği projelerin toplam değerinin 80 milyar doları aştığını dile getiren Özer, konuşmasına şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yıl 2 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmi yakaladığımız Güney Afrika, Sahra-altı Afrika'daki en büyük ticaret ortağımız olmuştur. Yine de bu miktarın iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım potansiyeli düşünüldüğünde mütevazı bir seviyede kaldığına inanıyorum. Karma Ekonomik Komisyon (KEK), bütün bu alanlarda ileriye doğru yeni adımlar atılması için uygun bir platform teşkil etmektedir. Türkiye-Güney Afrika KEK Eşbaşkanı olarak önümüzdeki dönemde dördüncü toplantımıza ev sahipliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Küresel meselelere dair ortak vizyonumuz, Türkiye-Afrika ilişkilerinin ilerletilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, Afrika ülkelerinin etkin çoğulculuğa dair temel beklentilerini biz de paylaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Ukrayna'dan tahıl koridorunun açılmasını sağlayan İstanbul Mutabakatı'yla Afrika'nın gıda güvenliğine katkı sunmaktan memnuniyet duyuyoruz."
 
Bakan Özer, konuşmasının sonunda, Kültürel Miras Günü'nde Güney Afrika halkına barışçıl ve müreffeh nice milli günler dilediğini sözlerine ekledi.
 
Resepsiyonada Bakan Özer'e AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal da eşlik etti.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.