BAKAN TEKİN, "ARNAVUTLUK BAYRAK VE BAĞIMSIZLIK GÜNÜ" RESEPSİYONUNA KATILDI  
BAKAN TEKİN,

BAKAN TEKİN, "ARNAVUTLUK BAYRAK VE BAĞIMSIZLIK GÜNÜ" RESEPSİYONUNA KATILDI

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara'da düzenlenen "Arnavutluk Bayrak ve Bağımsızlık Günü" resepsiyonuna katıldı.  

Bakan Yusuf Tekin, Arnavutluk'un Ankara Büyükelçisi Blerta Kadzadej'in ev sahipliğinde verilen resepsiyonda yaptığı konuşmada, Arnavutluk'un millî günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek "Sizleri ve kardeş Arnavutluk halkını en içten duygularla kutluyorum. Bu anlamlı günde sizlerle beraber olmaktan, sizlerin heyecanına, coşkusuna ortak olmaktan büyük bahtiyarlık duyuyorum." ifadelerini kullandı.
 
Arnavutluk'un Balkanlar coğrafyasında Türkiye'nin "stratejik ortağı" olduğunu kaydeden Tekin, şu değerlendirmede bulundu:
 
"Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın 6-7 Ocak 2021'de ülkemizi ziyareti sırasında Sayın Cumhurbaşkanımızla imzaladıkları Ortak Siyasi Bildiri, ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine çıkarmıştır. Böylece ülkelerimiz arasındaki ilişkiler ve iş birliği tüm veçheleriyle daha sağlam bir zemine oturmuştur."
 
"Arnavutluk bizim gönül komşumuzdur"
Bakan Tekin, Arnavutluk halkının Türk halkının kalbinde özel bir yere sahip olduğunu ve iki ülke halklarının zor günlerinde birbirine yardım ettiğini vurguladı.
 
İki ülke arasındaki iyi ilişkilerin geçmişe dayandığına işaret eden Tekin, "Arnavutluk bizim gönül komşumuzdur. Ortak tarihimizin izleri sadece siyasi arenada değil; mimari doku, maddi kültür ögeleri ve medeniyet değerlerimizde ifadesini buluyor." dedi.
 
Türkiye-Arnavutluk iş birliğinin önemli ayaklarından birinin de eğitim olduğuna dikkati çeken Tekin, şöyle konuştu: "Arnavutluk ile eğitim ilişkilerimizin güçlenmesine de büyük önem atfediyoruz. Arnavutluk ile eğitim ilişkilerimiz, 6 Ocak 2021'de Ankara'da imzalanan 'Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Arasında Eğitim Alanında İş Birliği Anlaşması' çerçevesinde yürütülmektedir. Ülkemiz yükseköğretim kurumlarında Türkiye bursları kapsamında 192, toplamda 1.050 civarı Arnavut uyruklu öğrenci eğitimine devam etmektedir. Gelişen iş birliğimiz doğrultusunda da bu sayıların artmasını temenni ediyoruz."
 
"Türkiye benim ikinci evim oldu"
Büyükelçi Kadzadej de Türkiye'yi ülkesinin "stratejik partneri "olarak tanımlayıp, "Ülkelerimiz, çok iyi ve dostane ilişkileri, derin tarihi bağları, NATO'daki yakın ortaklık ve ittifakı, iki ülkenin barış ve istikrar faktörü olarak konumunu ve sürekli verimli siyasi diyaloğu ve iş birliğini paylaşmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
 
Konuşmasına Türkçe olarak devam eden Kadzadej, "Sevgili eski ve yeni Türk dostlarım, Türkiye gibi dost bir ülkede görev yapmaktan onur duymaktayım. Sizin sayenizde Türkiye benim ikinci evim oldu, kalbimden teşekkürlerimi sunmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.