Bir Umut, Bir Ufuk Projesi  
Bir Umut, Bir Ufuk Projesi

Bir Umut, Bir Ufuk Projesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan ile Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği´nin (TOGEMDER), Suriyeli kadınların mesleki eğitim, istihdam ve topluma uyum projesi, "Bir Umut, Bir Ufuk" programına katıldı.

Bir Umut, Bir Ufuk Projesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan, "Bir Umut, Bir Ufuk Projesi"nin zaman içinde tüm Türkiye´ye yayılacağını belirterek, "Suriyeli kadınların mesleki eğitim, istihdam ve topluma uyumu konusunda model bir proje haline gelecektir. Mülteci kadınlarımızın eğitimler sonunda aldığı sertifikalar, iş kapılarının anahtarı olacaktır." dedi.

 

Emine Erdoğan, Türkiye´nin, toplumun tüm dezavantajlı kesimleri ile olduğu gibi, ülkenin sosyal gerçeklerinden birisi olan mülteciler konusu ile de yakından ilgilendiğini söylerken, şunları kaydetti:

"Kurşun ve bombalardan, devletler arası politikalardan sıyrılıp hayatta kalan kardeşlerimize dostluk eli uzatıyoruz. Ne yazık ki 6 yıldır süren Suriye iç savaşı, ardında bir milyona yakın ölü, yerinden yurdundan edilmiş milyonlar, geleceği karartılmış çocuklar bıraktı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk halkı olarak bizler, 3 milyona yakın mülteciye kucak açtık. Soframızı, evimizi paylaştık. Sokaklarımızı, şehirlerimizi paylaşıyoruz. Artık Suriyeli komşularımız, iş arkadaşlarımız var. Fakat bu süreci planlı şekilde yürütmemiz gerekiyor ki, mağduriyetler azalsın, toplumsal uyum ortaya çıksın. Özellikle, savaşın, kadınların sırtına yüklediği yükü hafifletmek istiyoruz. Dil eğitimi, toplumsal yaşantıya uyum sağlamanın yegane yoludur. Yeterli ve etkili iletişim, birçok sorunu çözer."

 

Bir Umut, Bir Ufuk Projesinin ilk aşamasının, dil eğitimine yoğunlaşmasının son derece isabetli olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul´da, pilot bölgelerde başlayan projeyle, toplamda bin kadına, önce Türkçe eğitimi verilecek, ardından mesleki eğitimle Suriyeli kadınlar iş hayatına dahil edilecektir. Bu aynı zamanda, mülteci kardeşlerimizin Türk ekonomisine katkı sağlamasına da imkan verecektir. İş piyasasına erişim, sığınmacı entegrasyonunun en temel dinamiğidir. İŞKUR, Millî Eğitim Bakanlığı ve yerel yönetimlerle işbirliği ile inşallah bu en güzel şekilde sağlanacaktır. İnanıyorum ki, bu proje, uluslararası mecralarda da farkındalığa vesile olacak. Mültecilik ve doğurduğu sosyal problemler tüm dünyanın meselesi. Dünyada yaklaşık 60 milyon mülteci olduğu biliniyor. Ve her gün yenileri ekleniyor. Entegrasyon politikaları geliştiriliyor. Hukuki zeminde çözümler aranıyor. Fakat mülteci meselesi, sadece ekonomik ve siyasi bir mesele değil, ahlaki ve insani bir meseledir. Türkiye’nin yaklaşımı, kardeşlik hukuku çerçevesindedir."

 

Bir Umut, Bir Ufuk Projesi´nin zaman içinde tüm Türkiye´ye yayılacağına dikkati çeken Emine Erdoğan, "Suriyeli kadınların mesleki eğitim, istihdam ve topluma uyumu konusunda model bir proje haline gelecektir. Mülteci kadınlarımızın eğitimler sonunda aldığı sertifikalar, iş kapılarının anahtarı olacaktır." dedi.

 

Programının açılışına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği TOGEMDER Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Gülbaran, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile üyeleri katıldı. Program, Suriyeli kadınlar için açılan mesleki eğitim sınıflarının gezilmesi ile devam etti, hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.