"NEREDE KALMIŞTIK" EĞİTİM SEFERBERLİĞİ PROJESİNİN TANITIMI YAPILDI  

"NEREDE KALMIŞTIK" EĞİTİM SEFERBERLİĞİ PROJESİNİN TANITIMI YAPILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan "Nerede Kalmıştık" Eğitim Seferberliği projesinin tanıtım toplantısı, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada eğitimin bir toplumun yegâne güç kaynağı olduğunu, hükûmetin icraatlarında bu hassasiyeti en ön sıralara taşıdığını belirtti. Gerek eğitimde yapılan reformlarla gerekse sağlanan fırsat eşitliğiyle okullaşma oranının hatırı sayılır şekilde arttığını ifade eden Erdoğan; bugüne kadar sivil toplum kuruluşlarıyla "Haydi Kızlar Okula", "Ana Kız Okuldayız" ve "Okuryazarlık Seferberliği" gibi birçok kampanya düzenlediklerini, bu çalışmaların sayısız insanın hayatını mucizevi şekilde değiştirdiğini bizzat gördüğünü anlattı. Emine Erdoğan, "Şimdi de hepimize büyük bir heyecan veren 'Nerede Kalmıştık...' projesini hayata geçiriyoruz. Bir sebeple eğitimleri yarıda kalan kadınlarımız ve kız çocuklarımız, okula kaldıkları yerden devam edecekler." diye konuştu.
 
"İnsan okul sıralarının özlemini, hasretliklerin en büyüğü olarak yaşar"
Yarım kalmış yolculukların, kişilerin özelinde derin anlamları olduğunu dile getiren Erdoğan, "İnsan kaç yaşına gelirse gelsin, okul sıralarının özlemini, hasretliklerin en büyüğü olarak yaşar. Bu projeyle 81 ilimizde açık öğretim liselerimiz ve halk eğitim merkezlerimiz, kadınlarımızı hem diploma sahibi yapacak hem de onlara mesleki beceri kazandıracak. Ayrıca yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ve soydaşlarımız da 'Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programı'ndan istifade edebilecek." ifadesini kullandı.
 
"Eğitimli kadın, aileden güçlü topluma geçişi sağlayan en önemli aktördür"
Yeterli eğitimi alan kadınların, aileden güçlü topluma geçişi sağlayan en önemli aktörler olduğunu vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kadınlar aynı zamanda toplumlarının aynasıdır. Köklerimize baktığınızda, medeniyet anlayışımızda kadının en üst mertebede olduğunu görürüz. Anadolu'da kadının, sosyal ve ekonomik hayatın önde gelen bir parçası olduğu hakikattir. 'BacıyânıRûm', yani Anadolu Kadınlar Birliğinin topluma yön veren konumları bugün bile şaşkınlık vericidir. Yüzyıllar öncesinde zanaatla ilgilenmişler, yeri gelince vatan müdafaası yapmışlardır. Sosyal sorunlara eğilmişler; dayanışmanın, el uzatmanın, birbirini kalkındırmanın en güzel örnekliklerini sergilemişlerdir. Gençlere yol göstermişler, yetimlere sahip çıkmışlar, yaşlıları himaye etmişlerdir. Maddi sıkıntı içindeki insanlara ekonomik ferahlık sağlayacak yardımlaşma kanalları oluşturmuşlardır. Kadınlarımız bu mirasa her dönem sahip çıkmış, Kurtuluş Savaşı'nda bir ülkenin yeniden doğuşunda ve geleceğe attığı adımlarda emsalsiz örnekler sergilemişlerdir."
 
"Proje, istihdam oranlarını da artıracak"
Projenin, kadınların bilgi ve becerileri kadar istihdam oranlarını da artıracağını aktaran Erdoğan, "Güçlü kadınlar güçlü ailelere, güçlü aileler ise bileği bükülemez bir topluma dönüşecek." değerlendirmesinde bulundu. Emine Erdoğan, sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde kadınların eğitim haklarından ekonomik, siyasi veya toplumsal nedenlerle mahrum olduklarına dikkati çekti. Dünyada bugün yaklaşık 132 milyon kız çocuğunun eğitim hakkını kullanamadığına işaret eden Erdoğan, bunun 34 milyonunun ilkokul, 30 milyonunun ortaokul ve 67 milyonunun lise seviyesinde eğitimi yarıda kalmış ya da hiç başlamamış kızlardan oluştuğunu bildirdi.
 
Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in rakamlarına göre, küresel olarak 796 milyon okuma yazması olmayan insanın üçte ikisinin kadınlar olduğuna işaret ederek, "Bu insanların eğitim hakkına kavuştuğu bir dünya nasıl olurdu? Bir düşünelim mi? 796 milyonun içinde okuma öğrenen, 132 milyonun içinde tekrar okula giden kadının her biri, karanlıkları aydınlatacak birer güneş olurdu elbette. Kendi ülkemizde, eğitim hakkını tamamlamamış tek bir kadın ya da kız çocuğu bırakmamak, sadece bize değil, dünyanın aydınlık geleceğine de yatırımdır." şeklinde konuştu.
 
"Bu cesareti göstermenizi istiyorum"
Kadınlara ve kız çocuklarına seslenen Erdoğan, "Eğitiminiz hangi sebeple yarım kalmış olursa olsun, kendinizi gerçekleştirme serüveniniz hâlâ devam ediyor. Hayatta geç kalınmayan ender şeylerden biri, eğitimdir. İnsan her yaşta, yeniden başlayabilir. Sizden de bu cesareti göstermenizi istiyorum." dedi.
 
Yüzde 45 olan ortaöğretimde okullaşma oranı, yüzde 88'e ulaştı
Toplantıda konuşan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise toplumda özellikle yetişkinlerde eğitim seviyelerinin artırılmasına çok önemli katkı sağlayacak bir seferberliğin parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 
Özer, bu projenin yaygınlaşması ve sahada büyük katılıma yol açarak önemli bir dönüşüme yol açması için her türlü desteği vereceklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde 2002'den beri okul öncesinden özel eğitime, temel ve ortaöğretimden yükseköğretime kadar eğitimin tüm alanlarında çok önemli yatırımların yapıldığına dikkati çekti.
 
Yatırımların, eğitim kalitesinin artmasına yansıdığını görmekten büyük mutluluk duyduklarını vurgulayan Özer, "Bu iyileştirmeler, kız çocuklarımızın okullaşma oranlarının artışında da çok açık bir şekilde görülmektedir. Kız çocuklarımızın 2002 yılında yüzde 45 olan ortaöğretimde okullaşma oranı, bugün yüzde 88'e, yükseköğretimde ise yüzde 14'ten yaklaşık üç kat artarak yüzde 46'ya çıkmıştır." dedi.
 
"Kadınlarımızın yarıda kalmış eğitimlerini tamamlamaları için her türlü imkânı sunacağız"
Özer, bir taraftan eğitim çağındaki nüfusun, tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranlarını artırırken diğer taraftan eğitim çağı dışında kalan vatandaşların, eğitim seviyesini yükseltmesi için sundukları hizmetlerin kapasite ve çeşitliliğini artırdıklarını aktardı. Eğitim öğretim süreçlerini bir şekilde tamamlayamayan kadınların, bu süreci hayat boyu öğrenme ve açık öğretim aracılığı ile tamamlayabilmeleri için Bakanlığın her türlü desteği sunduğunu hatırlatan Özer, şunları kaydetti: "Açık öğretim liselerimizde kayıtlı öğrenci sayılarımıza baktığımızda bu yaklaşımımızın toplumumuzda da karşılık bulduğu açık bir şekilde görülüyor. 2021-2022 eğitim öğretim yılında yaklaşık 765 bin öğrencimiz açık öğretim imkânlarından yararlanmakta olup bu öğrencilerimizin 255 binini, yani yaklaşık yüzde 33'ünü 20 yaş üzeri kadınlarımız oluşturmaktadır. Sayın Hanımefendi, inşallah, sizlerin öncülüğünde gerçekleştireceğimiz 'Nerede Kalmıştık...' Projesi ile bu oranı çok daha artırabileceğiz.
 
Millî Eğitim Bakanlığı olarak, kadınlarımızın yarım kalmış eğitimlerini açık öğretim liseleri, olgunlaşma enstitüleri, mesleki eğitim merkezleri gibi çeşitli programlar aracılığıyla tamamlamaları için gerekli her türlü imkânı sunacağız. Özellikle açık öğretim sınavlarına erişimi artırabilmek için yurt içi ve yurt dışı açık öğretim sınavlarını dijital platformlar aracılığı ile çevrim içi olarak yapacağız. Dolayısıyla bu projeden yararlanmak isteyen kadınlarımız, eğitimlerini yarım bırakmış olan kadınlarımız, çok rahat bir şekilde eğitimlerini tamamlayabilecekler. Bugün özellikle belirtmek isterim ki tanıtımını yaptığımız bu projeye katılımı artırmak için açık öğretim ve olgunlaşma enstitüleri kayıtlarımızı, aslında bu kapanmıştı, 15 Ekim 2021 tarihine kadar uzattığımızın müjdesini de buradan duyurmak isterim."
 
"İnsan kaynağımızın daha da zenginleşeceğine inanıyorum"
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da türlü sebeplerle yarım kalan, akamete uğrayan bir işi tamamlama ihtimalinin bazen yeni başlangıçlardan daha motive edici ve daha heyecan verici olabildiğini ifade etti. Bakan Yanık, bugün de öyle bir başlangıcın enerjisiyle bir arada olduklarını söyledi.
 
Bütün vatandaşlara, kendilerini iyi yetiştirebilecekleri eğitim imkânları sunmayı hedeflediklerinin ve bu konuda mümkün olduğunca çok insana ulaşmaya çalıştıklarının altını çizen Yanık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böylelikle her birimizin, kendi hedeflerini gerçekleştirirken aynı zamanda ülkemizin gelişimine de en ileri düzeyde fayda sağlayacağına inanıyoruz. Bu anlamda tek bir kişiyi dahi geride bırakmadan ilerleme çabası içindeyiz. Kız çocukları ve kadınların yarım kalan eğitimlerinin tamamlanmasıyla insan kaynağımızın daha da zenginleşeceğine inanıyorum. Nerede Kalmıştık projesini de böyle bir idealin yansıması olarak görüyorum. 2000'li yıllarda okuma yazma seferberliği ile örgün eğitimden uzak kalmış birçok kadın, okuma yazma öğrenerek yeni iletişim ve üretim yollarıyla buluşmuş, böylece her birinin hayatında yepyeni ufuklar belirmiştir. Saygıdeğer Hanımefendi himayesinde gerçekleşen 'Haydi Kızlar Okula', 'Ana-Kız Okuldayız' gibi kampanyalar, kadınların ve kız çocuklarının hayatında tam olarak bu etkiyi yapmıştır."
 
Bakan Yanık, okullaşma ve okuryazarlık oranlarında son 18 yılda önemli artışlar sağlandığı ifade ederek "TÜİK verilerine göre, 6 yaş üzeri kadın nüfus içerisinde okuryazarlık oranı 2002 yılında yüzde 79,9 iken 2020'de bu oran yüzde 95,5'e yükseldi." bilgisini paylaştı.
 
"Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz kadar kuvvetliyiz"
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca uygulamaya konulan ve 2018-2023 yıllarını kapsayan "Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nda, kadınların çalışma hayatının her alanına tam ve etkin katılımının sağlanmasının hedeflendiğini hatırlatan Yanık, bu hedefle kadınların değişen iş gücü piyasası dinamikleri doğrultusunda ekonomik hayatta daha fazla söz sahibi olması için çalışıldığını vurguladı.
 
Yanık; insanın hayal ettiği müddetçe yaşadığını, yenilendiğini ve tazelendiğini dile getirerek "Devleti yaşatacak olanlar da hayalleriyle birlikte değerlerine sahip çıkanlar, insanların iyiliğine hizmet edenler ve sabırla hedeflerine yürümeyi sürdürenlerdir." dedi.
 
Konuşmaların ardından Emine Erdoğan'a Millî Eğitim Bakanı Özer tarafından hediye takdim edildi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.