Örtülü dershaneciliğe geçit yok  
Örtülü dershaneciliğe geçit yok

Örtülü dershaneciliğe geçit yok

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershane düzenlemesinde amaçlarının okulu, öğretmeni ve müfredatı merkeze almak olduğunu vurgulayarak “örtülü dershaneciliğe izin vermeyeceklerini“ söyledi.  

Örtülü dershaneciliğe geçit yok

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı İstanbul’da “Kelâm’dan Kalem’e Büyük Buluşma” adlı sergiyi gezdikten sonra basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. 

 

Öğretmenlerin emeğinin göz ardı edilmesine fırsat verilmeyecek

Bakan Avcı, okullar dershanelere mi dönüşüyor sorusuna, “Dershane sektörü uzun yıllardır kamuoyunda sanki olmazsa olmaz gibi şartlandırıldığı için bu tür algılar ve niyetler de var. Ama bizim bu yaptığımız düzenlemedeki amacımız okulu, öğretmeni, müfredatı merkeze almaktı. Öğrencilerimiz sınava hazırlanırken müfredatın temel alınacağını bilmesi gerekiyor, dershane sorularının değil. Çünkü geçmişte sorular dershane odaklı hâle gelmişti. Şimdi bu düzenlemelerden sonra sınavlar da müfredat, okul, öğretmen odaklı olacak. Zihinlerde bu tür gelgitler olabilir. Ama bunların hepsi düzene giriyor. Velilerimiz, öğrencilerimiz telaş etmesinler. Farklı uygulamalara da çok fazla itibar etmesinler. Biz de Bakanlık olarak örtülü dershaneciliğe, okulun merkezden çıkartılmasına, öğretmenlerimizin emeğinin göz ardı edilmesine izin vermeyeceğimizi bir kere daha vurguluyorum” şeklinde cevap verdi. 

 

“TEOG sınavlarında puanların nasıl verildiği bellidir”

Puanı düşük öğrencinin Robert Koleji´ne alındığına dair iddialara cevap veren Bakan Avcı şunları söyledi: “Öğrencilerin bu tür okullara hangi puana göre alınacağı konusunda zihinlerde bir karışıklık var anladığım kadarıyla. Bizim Bakanlık olarak yaptığımız TEOG sınavlarında puanların nasıl verildiği bellidir. O puanlara göre okulların öğrencileri nasıl alacakları da bellidir. Ama bazı okullar başka puan türlerini, mesela 3-4 dersin puan türlerini esas alarak öğrenci seçiyorlar. Velilerde de o okulun hangi puan  türüne göre öğrenci alacağı konusunda karışıklık çıkıyor. Bakanlık müfettişleri de bu konuda yaptıkları incelemede demişler ki, Bu öğrencinin TEOG’dan aldığı puan şudur. Siz TEOG puanlarını dikkate almak zorundasınız.” 

Bakan Avcı, bu konunun, okulun yönetmeliğini, bugüne kadarki uygulamalarını da dikkate alarak yapılacak araştırmadan sonra en kısa sürede çözüleceğini kaydetti.   

 

KPSS soruşturması, mahkeme sonucuna göre şekillenecek

KPSS soruşturmasıyla ilgili bir soruya ise, “2010 KPSS konusunda açılan soruşturma yasal olarak sonuçlansın. Kim ne yapmış, kimler haksız puanlama ile  göreve gelmiş, bunların dökümü çıkar. Onlar çıktıktan sonra her kurum, haksız bir yerleştirme yapılmışsa gerekenleri yapar. Henüz mahkeme sonuçlanmadan bir işlem yapılmaz” diye cevap verdi. 

 

Alınganlığa gerek yok

Keşan’da dağıtılan bir masal kitabı ile ilgili sorulan soruya ise Bakan Avcı şöyle cevap verdi: “Biliyorsunuz  fabl Ezop’dan beri binlerce yıldan beri kullanılan bir masal tekniği. Öğretmenlerimizin de öğrencilerimizin de velilerimizin de bundan alınganlık göstermesi bence gerekli değil. Çünkü Ezop’dan beri biliyoruz ki hayvanlar insanlar gibi konuşturuluyor. Bizim bu hayvanlara yüklediğimiz anlamlar nedeniyle fablları kötülememiz doğru olmaz. Kitapların içeriğinde hakaret unsuru yok. Sadece başlıktan yola çıkılarak bir alınganlık gösteriliyor. Bu saatten sonra Ezop’u yargılayacak hâlimiz yok.”

 

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.